Blog

Heavy Metal

heavymetal-02

Ik had al veel foto's voorbij zien komen van deze gigantische fabriek. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik hier heen zou willen. In het spectrum van urbex fotografie zijn oude fabrieken, het liefst nog enigzins intact, wel mijn favoriet!

Heavy metal (België) was onderdeel van de grootste hoogoven en staalwalserij van de wereld. Opgericht door John Cockerill in 1817, groeide zijn domein snel tot de grootste ter wereld. Op de piek werkte er zelfs een dikke 18.000 mensen! Begin jaren 80 vielen echter de eerste klappen in de staalindustrie en er volgden diverse fusies. De Belgische overheid trok zich vervolgens ook terug en het concern viel in Franse handen. Daarna volgde nog diverse nieuwe eigenaren. De fabriek heeft zelfs een aantal jaar stilgelegen om vervolgens later weer door te starten. Door de economische crisis en een aantal dodelijk ongevallen sloot deze fabriek in 2013 echter echt de poorten om nooit meer open te gaan. Dit moet voor de regio en voor heel veel gezinnen een enorme klap geweest zijn!

In totaal zijn we er 2 keer geweest. De eerste keer (januari 2016) was ik er met Dave en Bas. Het was helaas zodanig hermetisch afgesloten dat we er niet in kwamen. Dat was jammer, maar hoort erbij. Je sloopt niks, dus je sloopt ook niks om binnen te komen. Wel konden we op het terrein komen wat op zich ook al een uitdaging was. Van dit bezoekje heb ik dan ook vooral foto's en video van de buitenkant kunnen nemen. Op zich was dit al indrukwekkend, maar de kers op de taart miste. Een paar weken later (februari 2016) zijn Bas en ik er nog een keer naar toe gegaan. Tenslotte weet je maar nooit. Dit keer hadden we meer geluk. Het terrein zelf hadden we al gezien, dus we zijn direct naar binnen gegaan om rond te kijken en uiteraard foto's (en video) te maken.

Eenmaal binnen steeg de adrenaline direct enorm! Op de een of andere manier was het een enorm creepy setting! Buiten waaide het enorm wat er dus voor zorgde dat overal deuren piepte, platen klapperden, plastic heen en weer flapperde en het was er op sommige stukken aarde donker! Dit gecombineerd met de vele verhalen die je overal las van security die nogal veel aanwezig zou zijn deed je hartslag standaard versnellen! Ook het feit dat het zo enorm groot en hoog was allemaal en er voor de rest helemaal niemand was speelde mee aan het gevoel alsof je in een of ander post apocalyptische film beland was geraakt. Continu had je het idee dat er plots iemand voor of achter je op zou duiken. Meestal als je op zon locatie bent ebt dat gevoel wel weg, maar hier was het continu aanwezig. De harde wind en het grijze weer creëerde wat dat betreft de ideale setting. Erg speciaal!


De foto's die ik heb van deze plek zijn dus gecombineerd van beide bezoekjes aan Heavy Metal. De buitenfoto's zijn van het eerste bezoekje. De binnenfoto's zijn van ons tweede bezoek aan Heavy Metal. Een revisit wil ik zeker ook nog eens doen! Ik heb het gevoel dat we nog heel veel gave dingen op deze locatie gemist hebben. Misschien kwam het door de sfeer die er deze dag hing in combinatie met de harde wind, maar achteraf gezien zijn we mijn inziens ook gewoon iets te snel weer vertrokken daar. Nog zoveel te zien en als het aan mij ligt, gaan we dat nog een keertje over doen. Wel hebben we de dingen waarvan we vooraf hadden bepaald dat we die wilde zien, ook gezien.

Tot slot een tip voor andere urbexers: vergeet je zaklamp niet! Altijd zit dat ding in mijn rugzak, maar toevallig tijdens ons tweede bezoekje niet. Ik moest het bij het tweede bezoekje doen met het zwakke licht van de videolamp van de camcorder en dat is geen pretje op zon donkere plek alsdat Heavy Metal is.​

Alle 26 foto's van Heavy Metal vind je door hier te klikken.

Diesel Weekend 2018
The Walking Death Cosplay Shoot

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 27 november 2022